02 Οκτώβριος 2017

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα  το Χρυσάνθεμο.

 

Είμαστε στην αρχή του Οκτώβρη και σήμερα θα μιλήσουμε για το πιο επίκαιρο φυτό του μήνα , το Χρυσάνθεμο .

Το φυτό που ενώ κατάγεται από την Ασία έχει διεθνώς Ελληνικό όνομα τι νομίσατε . Η εξάπλωσή του είναι τεράστια σε όλον τον κόσμο και οι ποικιλίες του εκατοντάδες με διαφορετικό σχήμα , χρώμα και ανάπτυξη. Στην ουσία για να το καταλάβουμε τα Χρυσάνθεμα είναι είδη μαργαρίτας με την ευρεία έννοια .

Τα χρυσανθεμάκια που έχουν κατακλείσει τα φυτώρια αυτήν την εποχή είναι εύκολα και λίγο απαιτητικά φυτά . Συνήθως τα αγοράζουμε για εποχιακά λόγω του χαμηλού κόστους και της πλούσιας ανθοφορίας που έχουν τον Οκτώβριο , γι αυτό και ο λαός μας τα ονομάζει και αγιοδημητριάτικα . Μπορούμε όμως να τα κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια και δεν είναι δύσκολο. Τα φυτεύουμε σε γλάστρες ή και κατευθείαν στον κήπο, όσοι είμαστε τυχεροί και έχουμε κήπο , σε ανατολικές και φωτεινές θέσεις . Πολύ σημαντικό είναι να στραγγίζει καλά το χώμα ώστε να αερίζονται καλά οι ρίζες τους .

Δηλαδή αν τα βάλουμε σε γλάστρα θα διαλέξουμε ένα άριστης ποιότητας χώμα με αφράτη δομή . Αν τα βάλουμε στον κήπο θα προσέξουμε το σημείο να μην κρατάει νερό ή το πολύ πολύ να φτιάξουμε ένα ανάχωμα ,, σαμάρι που λέγαμε και στο χωριό , σε απόσταση 40-50 πόντους ανάλογα με την ποικιλία και το πόσο μεγάλη γίνεται. Και ένα κολπάκι ακόμα : αποφεύγουμε στον κήπο τα σημεία που έχουν νυχτερινά φώτα γιατί τους καθυστερεί την άνθιση. Λοιπόν…. Τελειώνει ο Οκτώβρης αρχίζουν να τελειώνουν και τα λουλούδια και πάμε προς τον χειμώνα . Τα πιάνουμε και τα κλαδεύουμε σφαιρικά σχεδόν κατά το 1/5 .

Καλά δεν θα βάλουμε και το μοιρογνωμόνιο αλλά με το μάτι υπολογίζουμε να γίνει μια μείωση . κάνουμε και ένα προληπτικό ψεκασματάκι με λίγο χαλκό που θα σας συστήσει κάποιος γεωπόνος και περιμένουμε την άνοιξη. Όταν αρχίσουν οι πρώτες ζέστες , βάζουμε γύρω από την ρίζα ένα οργανικό κομπόστ και ξεκινάμε να λιπαίνουμε κάθε 20 μέρες με κάποιο λίπασμα διαλυμένο στο νερό του ποτίσματος .Όσο αυξάνουν οι ζέστες αυξάνουμε και το πότισμα για να μην σκάσουν από δίψα και πάει ο κόπος χαμένος. Σε μερικές εβδομάδες τα χρυσάνθεμά μας θα έχουν φρέσκια και πολύ ωραία εικόνα πρασινάδας . Μόλις αρχίσει να πλησιάζει ο Σεπτέμβρης αλλάζουμε την λίπανση και βάζουμε λίπασμα ανθοφορίας που θα βρούμε εύκολα σε κάποιο οργανωμένο φυτώριο , και πάμε ολοταχώς για το επόμενο πανηγύρι λουλουδιών τον Οκτώβρη .

Βέβαια τα χρυσάνθεμά μας εκτός από εμάς τα αγαπάνε πολύ και οι μελίγκρες , οι θρίπες , ο βοτρύτης και το ωίδιο . Καταλάβατε … διάφορα έντομα και μύκητες . Μην σκάτε συνήθως είναι εύκολη η λύση . Μόλις δείτε κάτι περίεργο κόβετε δείγμα και γραμμή για τον γεωπόνο . Θα σας πει τι να κάνετε . Λοιπόν τι κρατάμε : είναι εύκολα φυτά , έχουν πολύ εντυπωσιακή ανθοφορία ,τεράστια ποικιλία, είναι φτηνά , παραδοσιακά και αξιόπιστα . Και είμαστε ακριβώς στον μήνα τους. Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή.