καμέλια
07 Οκτώβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τις Καμέλιες.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Μια κυρία που τις λάτρευε πολύ , έγινε μυθιστόρημα το 1847 από τον Αλέξανδρο Δουμά τον υιό , και ταινία με την Γκρέτα γκάρμπο το 1936 . Η μυθιστορηματική Μαργαρίτα γκοτιέ , η αλλιώς ‘’η κυρία με τας καμελίας’’ . Καλά το καταλάβατε , θα μιλήσουμε για την Καμέλια.

Ντυμένη πάντα στα γυαλιστερά είναι το καμάρι όσων έχουν την τύχη να την φιλοξενούν στο μπαλκόνι τους.  Αν και το γένος της απαριθμεί πάνω από 70 είδη , συνήθως ασχολούμαστε με την πιο δημοφιλή και τις ποικιλίες της : την Καμέλια την Ιαπωνική .

Ακριβώς βέβαια δεν είμαστε σίγουροι πως κατάγεται από την Ιαπωνία , την Κίνα ή την Κορέα . οι μύθοι χάνονται στους αιώνες σε μοναστήρια της άπω ανατολής. Σήμερα όμως είναι κοινό και διαδεδομένο αγαπητό φυτό σε όλον τον κόσμο , και στην χώρα μας , αν θέλαμε να της βρούμε καταγωγή , μάλλον θα την λέγαμε Πηλιορείτισσα.

Βλέπετε θέλει όξινο χώμα , που μόνο στο Πήλιο υπάρχει φυσικά. Εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να την μεγαλώνουμε σε γλάστρα , πάντα με χώμα ειδικό για οξύφυλλα , αυτό που χρησιμοποιούμε για τις Γαρδένιες .

Ανθίζει τον Φεβρουάριο περίπου . Υπάρχουν ποικιλίες άσπρες , ροζ ,φούξια , κόκκινες , μονές , διπλές και τελευταία και δίχρωμες με ρίγες ή πιτσίλες . Έχει ωραίο σκούρο και γυαλιστερό φύλλωμα,  που το διατηρεί όλο τον χρόνο .

Δεν της αρέσει καθόλου ο ήλιος , ειδικά ο καλοκαιρινός. Αγαπάει την δροσιά και την υγρασία . Δεν αφήνουμε το χώμα της ποτέ στεγνό , αλλά προσοχή και ποτέ λασπωμένο και συμπαγές .Η ρίζα της πρέπει να ανασαίνει εύκολα . Το καλοκαίρι με τους καύσωνες την δροσίζουμε με ελαφρά ψεκάσματα με νερό το βραδάκι .

 Λιπαίνουμε δυο φορές τον χρόνο , την άνοιξη μετά την ανθοφορία, και το φθινόπωρο μετά τις καλοκαιρινές ζέστες . Χρησιμοποιούμε πάντα ειδικό λίπασμα για οξύφυλλα.  Δεν κλαδεύουμε σχεδόν ποτέ , εκτός αν υπάρχει κανένα ξερό κλαδί ή κάποιο που μας χαλάει το σχήμα .

Αυτήν την εποχή αν πάμε σε ένα κατάστημα Φυτοnet ,δεν θα συναντήσουμε την Μαργαρίτα Γκωτιέ . Θα βρούμε όμως τις υπέροχες καμέλιες που τόσο λάτρεψε.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."