30 Σεπτέμβριος 2015

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα την επιλογή φυτών.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Αγαπάμε τα φυτά και χαλαλίζουμε χρόνο και κόπο γι αυτά . Και μαζί και χρήμα, λιγότερο ή περισσότερο. Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι θέλουμε οι αγορές μας να πιάνουν τόπο . Πώς λοιπόν  διαλέγουμε καλά φυτά;

Κατ’ αρχήν ψωνίζουμε από καλά και ειδικευμένα καταστήματα , που τα  εμπιστευόμαστε για την ποιότητά τους και για την αξιοπιστία τους . Όσο να πεις , όταν πονάει το δόντι σου θα πας στον οδοντίατρο.

Επιλέγουμε φυτά για να ταιριάζουν με το γούστο μας , αλλά και τις ανάγκες μας και το περιβάλλον μας . Και για τις πληροφορίες αυτές ρωτάμε τον πωλητή . Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για μέσα ή για σκιά ή για αέρα κλπ.

Κατά την επιλογή μας για υγιή φυτά, να θυμόμαστε τρία πράγματα: εμφάνιση, εμφάνιση, εμφάνιση.

Αυτό ισχύει για μονοετή ή πολυετή φυτά , για λαχανικά , θάμνους ,ή δέντρα.

Για παράδειγμα στα εποχικά ανθόφυτα διαλέγουμε αυτά με τα περισσότερα και πιο σφιχτά μπουμπούκια αντί ενός άλλου που μπορεί να έχει ένα ανοιχτό και μας γυαλίζει στο μάτι.

 Εκτός από τα μπουμπούκια, ψάχνουμε για τα φυτά που έχουν πλούσια φύλλα με ζωηρό πράσινο χρώμα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια πρέπει να είναι καθαρά και τίποτα να μην μοιάζει με ασθένεια ή προσβολή από έντομα. Βέβαια για να μην κάνουμε και τους ξερόλες , όταν κάτι δεν μας αρέσει ρωτάμε τον άνθρωπο στο φυτώριο  που εμπιστευόμαστε, και που ξέρουμε πως θα μας πει την αλήθεια .

Στα μεγαλύτερα φυτά προσέχουμε η ανάπτυξη να είναι συμμετρική και όμορφη. Δεν έχουμε λόγο να διαλέξουμε στραβά και μονόπλευρα φυτά . Το ίδιο και στα δέντρα.

Αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ζητάμε από τον άνθρωπο που μας εξυπηρετεί και μας αφιερώνει χρόνο , να δούμε την ρίζα του φυτού . Δεν είναι δύσκολο . Αν το φυτό είναι καλοριζωμένο μπορεί να το βγάλει από την γλάστρα πρόχειρα σε δευτερόλεπτα χωρίς να πάθει τίποτα.

Αν δούμε την ρίζα του ωραία ασπροκίτρινη ομοιόμορφα πλεγμένη και ικανή να συγκρατεί το χώμα είμαστε σίγουροι . Αν είναι μαύρη ή καφέ , λιωμένη , πολύ αραιή ή πολύ πυκνή σαν κανταΐφι ένα πράγμα  , κρατάμε επιφύλαξη .

Τελευταία βέβαια αφήσαμε την τιμή. Ναι , η τιμή πρέπει να είναι καλή ,αλλά όχι το μοναδικό κριτήριο. Το φτηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά.

Σε κάθε περίπτωση  περιμένουμε ο υπεύθυνος του φυτωρίου να είναι ειλικρινής και να μας προστατεύει σαν καλούς πελάτες του .Αν δεν αισθανόμαστε έτσι , απλά αλλάζουμε φυτώριο.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."