Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα την βασική αντιμετώπιση των εντόμων.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Στην προηγούμενη εκπομπή γνωρίσαμε κάπως τους εχθρούς μας . Κηπουρικά μιλάω πάντα . Τα έντομα που τρώνε και μαραζώνουν τα φυτά μας . Σήμερα θα δούμε κάποιους τρόπους για να απαλλαγούνε .

Καταρχάς πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία . Οπότε διατηρούμε τα φυτά μας καλοταϊσμένα με συχνή λίπανση για να είναι πιο σθεναρά . Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φυτά ή μέρη των φυτών για να μην κολλήσουν τα διπλανά . Εάν έχουμε μια χρονιά έντονο πρόβλημα με έντομα , τον χειμώνα μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τα πετάμε για να μην μένουν έντομα ή αυγά σε διαχείμαση . Τοποθετούμε στην κατάλληλη εποχή παγίδες που είναι οικολογικές και αρκετά αποτελεσματικές

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς , αλλά ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο , κάνουμε συχνούς ελέγχους στα φυτά μας για να εντοπίσουμε τυχόν προσβολές σε αρχικό στάδιο . Είναι πολύ σημαντικός ο πληθυσμός των εντόμων . Πολύ βαριές προσβολές , που δείχνουν και την αμέλειά μας, καταπολεμούνται πολύ δύσκολα .

Σε κάθε περίπτωση τα έντομα εξοντώνονται με ψεκασμούς . Για αρχή χρησιμοποιούμε κάποιους οργανικούς διαλύτες , μιας και η αχίλλειος πτέρνα τους είναι το περίβλημά τους , που συνήθως είναι κηρώδες . Οι οργανικός διαλύτης μπορεί να είναι ένα αραιό διάλυμα από πράσινο σαπούνι και καθαρό οινόπνευμα  , κάποιο φυτικό έλαιο , ή κάποιο μίγμα από φυσικά άλλα έλαια .

Όλα αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα για τον χρήστη και το περιβάλλον και μπορούμε να τα βρούμε και στο εμπόριο .Σας συστήνω να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα Φυτοnet για να βρείτε ήπιες και οικολογικές λύσεις , πριν προχωρήσετε σε κάτι πιο δραστικό. Ένας άλλος διαλύτης για βαρύτερες προσβολές , είναι και ο θερινός πολτός , που όμως είναι φυτοφάρμακο και θέλει ειδικό χειρισμό .

Σε πιο επίμονες περιπτώσεις δυστυχώς καταφεύγουμε σε εντομοκτόνα . Τα εντομοκτόνα μπορεί να δρουν στην επιφάνεια , ή και να διεισδύουν στον φυτικό ιστό . Είναι σίγουρα τοξικά και  εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες  . Είναι η τελευταία λύση  δυστυχώς , πριν καταστραφεί το αγαπημένο μας φυτό .

Θυμηθείτε : τα φυτοφάρμακα δεν είναι για εμάς τους ερασιτέχνες ,  και χρειάζονται πάντα μεγάλη προσοχή .

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."