27 Νοέμβριος 2017

Το παρακάτω άρθρο είναι απομαγνητοφώνηση  της ραδιοφωνικής εκπομπής της  Φυτοnet  με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου με θέμα τα Έλατα.

"Φίλες και φίλοι των φυτών και της κηπουρικής καλημέρα.

Έρχονται Χριστούγεννα , μέρες γιορτινές και χαρούμενες. Στολίδια και σύμβολα πολλά. Ο βασιλιάς του στολισμού όμως , είναι το Έλατο , και μάλιστα το ζωντανό .

Το έλατο είναι κωνοφόρο , αιωνόβιο δέντρο. Φτάνει σε μεγάλο ύψος (ως και 25 μέτρα) .

Τα είδη του ελάτου είναι αρκετά και έχουν καταγωγή  από τον Καύκασο, την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και τη Βόρειο Αφρική!

Τα πιο δημοφιλή εμπορικά έλατα είναι το pectinata και το nordmaniana. Έτσι τα ζητάμε . Το ένα έχει λεπτά φύλλα και το άλλο χοντρά. Στα καταστήματα της ΦΥΤΟΝΕΤ, τα βρίσκεις αυτήν την περίοδο και είναι άριστης ποιότητας.

Προσοχή δεν μιλάμε για κομμένα αλλά για έλατα σε γλάστρα που προέρχεται από καλλιέργεια .Είναι κυρίως ελληνικά, από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, γνωστό ελατοχώρι , αλλά και κάποια εισαγωγής.

Και πως συντηρούμε ένα τόσο όμορφο δέντρο;

Αν το στολίσουμε μέσα στο σπίτι , προσέχουμε να είναι μακριά από το τζάκι ή το καλοριφέρ και το ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες. Έξω στο μπαλκόνι ποτίζουμε αραιότερα .

Μετά τις γιορτές, το φυτεύουμε σε μέρος δροσερό ,βορινό , κι αν είναι δυνατόν κοντά σε φυλλοβόλα δέντρα , ψηλά, που το καλοκαίρι θα το «δροσίζουν» και το χειμώνα θα αφήνουν κάποιο φως να περνάει. Θέλει χώμα κήπου, ελαφρά όξινο, όμως να είναι εμπλουτισμένο με χούμο.

Το καλοκαίρι ποτίζουμε τακτικά , και σε περιόδους με καύσωνα, κάνουμε βραδινά λουσίματα με νερό.

Τα έλατα αναπτύσσονται αργά . Δεν απαιτούν κλάδεμα εκτός ίσως από ελάχιστες περιπτώσεις. Κλαδέψτε μόνο όταν κάποιο κλαδί ξεφεύγει από το σχήμα του φυτού ή έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από μια κορυφές.

Αν στον κήπο μας υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, αξίζει να προσπαθήσουμε. Αν πάλι όχι, ας το χαρίσουμε σε έναν φίλο που έχει τέτοιο κήπο ή σε κάποια δενδροφύτευση .

Το χρέος του για φέτος το έκανε. Φιλοξένησε κάτω από τα κλαριά του τα δώρα για τα πιτσιρίκια , και στην κορυφή του το αστέρι που φώτισε τις γιορτές μας.

Γεια σας και να θυμάστε : όποιος αγαπάει το πράσινο αγαπάει την ζωή."